2 Haziran 2020 Salı

YAZ TATİLİNDE CORONAVİRÜSE KARŞI NASIL TEDBİR ALALIM?



Normalleşme sürecine girdiğimiz şu günlerde en çok merak edilen soruların başında yaz tatilinde coronavirüsten nasıl korunacağız konusu yer alıyor. Konu ile ilgili tüm bilinmesi gerekenleri İstinye Üniversitesi Liv Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Doç. Dr. Murat Sütçü anlattı. 



* Koronavirüs salgını sürerken yaz tatili dönemine de gireceğiz. Özellikle yazlıkçı aileler kalabalık sitelerde evlerine gidecek. Sizce bu süreçte alınacak en önemli önlemler neler?

Yazlık beldeleri kısıtlamaların kalkmasıyla çok kalabalık hal alacaktır. Ayrıca, tatilin vereceği rehavet insanlarda virüs önlemlerinin gevşemesine neden olacaktır. Bundan dolayı bireylere pandeminin halen devam ettiği kendimizi korumamız gerektiği sık sık anlatılmalıdır.  Burada temel nokta; her zamanki gibi 1.5 metrelik sosyal mesafenin korunması ve maske kullanımı olacaktır. Temel ihtiyaçlar için sosyal temas sağlanmalı bunun dışında kalabalık alanlara gidilmemelidir. Bu temel ihtiyaçlar için ailede bir kişi görevlendirilmelidir. 

* Havuz ve denize girerken nelere dikkat etmeliyiz?

Burada önemli olan ortak kullanılan alanlardaki sorunlar olacaktır. Birçok kişinin ortak kullandığı havuzlarda sosyal mesafeyi korumak virüsün bulaştırıcılığını önlemeyebilir. Taşıyıcı veya hasta birinin ağız ve burnundan suya geçecek virüs sizi enfekte edebilir. Burada kişisel ve ailelerin kullandığı havuzlar, temizlik ve bakımı yapıldığı takdirde güvenilir kabul edilebilir. Denizlerimizde bildiğiniz gibi tuzlu su bulunmaktadır. Şu anki bilgiler tuzlu su virüsü öldürmemektedir. Ayrıca denizde akıntıyı da varsayarsak sosyal mesafe bizi korumayacaktır. Özellikle kalabalık yerlerde denize girmemek daha güvenilir durmaktadır.

* Sıcak havada virüsün bulaşma riskinin azaldığı doğru mu? 

Evet sıcak havada virüsü özellikle havadan bulaşı azalmaktadır. Burada bilimsel çalışmalar 25 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda virüsün bulaştırıcılığını azaldığını göstermiştir. Ancak yakın temas hava sıcak bile olsa risk oluşturacaktır. 

* Dışarıda vakit geçirdikten sonra eve girerken alacağımız önlemler neler?

Daha önceden de bildiğimiz önlemleri uygulamak olacaktır. Bunlar, ellerimizi sabunla yıkamak, imkan varsa duş almak, dışarıdaki kıyafetlerimizi çıkarmak ve onları havalanabilir alanda tutmak, yanımızdaki yiyecek veya araç gereçlerinde poşetini, kutusunu dışarda bırakmak olacaktır. Burada önemli bir nokta temizliği takıntı haline getirip aşırı bir şekilde çamaşır suyu, deterjan kullanmak ortamdaki ve vücudumuzdaki mikrobiyotayı bozup bağışıklığımızı düşürmeye neden olmasıdır.

* Tatil beldelerinde sağlık hizmetleri yeterli olur mu? 

Buradaki sağlık hizmetleri hem sayısal hem de nitelik açısından yeterli olmayacağını düşünüyorum. Bu beldeler yaz aylarında nüfus dolmakta ancak sağlık hizmetleri bunlara yetersiz kalmaktadır. Hem pcr, laboratuvar ve görüntüleme gibi virüsün tanısı koyacak testlerde yetersizlik olabilir. Hastanenin yatak kapasitesi de burada yetersiz kalacaktır. Sonuç olarak virüsle yaşamayı bir süre devam ettireceğiz. Burada önlemleri riayet edersek hem hastalığın yayılımını engelleyip hem de gündelik olağan yaşantımıza kısmen de olsa dönebileceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder